Vinkkejä käytettyjen vaatteiden ostamiseen

Jos ympäristöasiat ja luonnonsuojelu kiinnostavat, mutta silti ei haluaisi luopua myöskään muodin seuraamisesta, on paras vaihtoehto ehdottomasti käytettyjen vaatteiden ostaminen. Harva tulee ajatelleeksi, että T-paitaan käytettävä määrä puuvillaa edellyttää tuhansia litroja vettä kasvamiseen. Puuvillan kasvattaminen on vain yksi pieni osa kaikesta siitä ympäristöön kohdistuvasta kuormituksesta, jota vaatteiden valmistusprosessista aiheutuu. Vaateteollisuus onkin yllättävän suuri ympäristöön kohdistuva haitta, johon olisi mahdollista vaikuttaa paljonkin.

Käytettyjen vaatteiden suosiminen on erinomainen tapa osoittaa, että ympäristöasiat ovat lähellä sydäntä. Käytetyissä vaatteissa on sekin hyvä puoli, että useimmiten ne ovat edullisempia kuin uudet vaatteet, jotka saattavat olla jopa päätähuimaavan kalliita. Oletpa sitten päättänyt alkaa suosimaan käytettyjä vaatteita uusien vaatteiden sijaan ympäristönsuojelun takia, taloudellisista syistä tai kenties ihan vaan siksi, että vaatteiden metsästäminen on mielestäsi hauskaa puuhaa, kannattaa tämä artikkeli lukea loppuun. Seuraavaksi tarjotaan muutama vinkki käytettyjen vaatteiden ostamiseen, jotta alkuun pääseminen olisi helpompaa.

Mistä käytetyt vaatteet kannattaa hankkia?

Pölyiset, mummolan vintiltä tuoksuvat käytettyjen vaatteiden myymälät alkavat olla jo menneen talven lumia. Nykyään yhä useampi käytettyjä vaatteita myyvä liike on valoisa ja miellyttävä, eikä tunkkaisesta kaupasta ole tietoakaan. Moni kirppistavaraa myyvä kauppa toimii myös sähköisessä muodossa esimerkiksi sovelluksen välityksellä. Esimerkiksi Etsy on uskomaton aarreaitta, josta löytyy upeita ja ainutlaatuisia vintage-vaatteita. Joissain käytettyjen vaatteiden myymälöissä jokaista vaatetta kohdellaan arvokkaasti omana kappaleenaan, jolloin myymälä ei näytä sotkuiselta kirpparilta, vaan siistiltä putiikilta.

Hyväntekeväisyystoimintaa harjoittavat kirpputorit ovat myös katsastamisen arvoisia. Näistä myymälöistä voi löytää itselleen ihanaa vaatetta ja samalla tulla lahjoittaneeksi rahaa myös hyvään tarkoitukseen. Suomessakin löytyy käytettyjä vaatteita myyviä liikkeitä, joissa suurin osa tuotoista suunnataan kodittomille eläimille tai esimerkiksi lähetystyöhön.

Yksi jatkuvasti kiinnostusta kasvattava ilmiö ovat erilaiset vaatteiden vaihtokaupat. Tässä ideana on se, että keräykseen voi viedä sellaisia vaatteita, joille itsellä ei enää ole käyttöä, ja vastaavasti sieltä voi ottaa itselleen jotain sellaista, jonka voi pukea päälleen ja josta on itselle iloa enemmän kuin vanhasta vaatteesta. Suomessa tämä toiminta on vielä täysin lapsenkengissään verrattuna moneen muuhun maahan, mutta joskus kaveriporukoissa järjestetään Suomessakin vaatteidenvaihtotapahtumia.

Mikäli kyseessä on hetkellinen tarve jollekin tietylle puvulle tai asulle, ei silloin välttämättä kannata ostaa edes käytettyä pukua. Paras vaihtoehto voi hyvinkin olla puvun vuokraaminen käytettyjä vaatteita ja juhla-asuja vuokraavasta paikasta. Harva nainen haluaa pukeutua vuosi toisensa jälkeen samaan kolttuun, joten vaihtelevuutta on mahdollista hakea vuokraamalla vaatteen erikseen jokaiseen tilaisuuteen.

Vinkkejä käytettyjen vaatteiden hankkimiseen

Jos edessä on reissu kirpparille tai käytettyjen vaatteiden myymälään ja hakusessa on jokin uniikki ja tyylikäs vintage-vaate, kannattaa silloin pitää silmällä erityisesti hyvälaatuisista materiaaleista valmistettuja vaatteita. Esimerkiksi vaatemerkki Levi’s tunnetaan erityisen laadukkaana ja pitkäkestoisena vaatemerkkinä, joka edustaa klassista tyyliä ja kestävyyttä. Levi’s onkin yksi suosituimmista vaatemerkeistä käytettyjen vaatteiden markkinoilla lähes jokaisessa maailman kolkassa.

Kun aikoo hankkia vintage-vaatteita, on hyvä tiedostaa, etteivät niissä ilmoitetut koot välttämättä täsmää siihen, mihin on uusia vaatteita ostaessa tottunut. Vaate on saattanut esimerkiksi kutistua pesussa tai sitä on saatettu muokata jollain tavalla. Joissain vaatteissa mitoitus saattaa olla erilainen valmistusmaasta riippuen. Koot ovat myös muuttuneet ajan kuluessa siten, että tämän päivän koko 36 ei välttämättä vastaa sitä kokoa 36, joka vielä 50-luvulla oli voimassa.

Viimeinen hyödyllinen vinkki on pitää mieli avoimena. Vaikka ajatuksissa häämöttäisikin jokin tietty keltainen cocktail-mekko tai sininen kynähame, ei silti kannata tylysti olla noteeraamatta muita varteenotettavia vaihtoehtoja. Todennäköisesti vastaan ei tule sitä kaivattua keltaista minimekkoa, vaan vaikkapa ihanan vihreä maksimekko!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *