Muodikkaita vaatteita ja asusteita eri vuosikymmeniltä

Kasari- ja ysärimuoti on lähes jokaiselle tuttu juttu ja monella vielä hyvinkin tuoreessa muistissa. Tällä hetkellä erityisen trendikästä on pukeutua 80-luvun henkisiin vaatteisiin, mutta eri vuosikymmenten muotivaatteet palaavat muotiin aina tasaisin väliajoin kun edellisestä kerrasta on kulunut riittävästi aikaa. Lisäksi on joitain sellaisia vaatekappaleita, joista tulee klassikkoja, jotka säilyvät muodikkaina vuosikymmenestä toiseen. Viime vuosisadalla jokaista vuosikymmentä leimasivat muodin osalta tietyt vaatekappaleet ja trendit, joita jokainen vähänkään vaatetuksestaan ja muodista piittaava pyrki noudattamaan. Muistellaanpa aina 30-luvulta alkaen menneiden vuosikymmenten suurimpia muoti-ilmiöitä, joiden joukosta löytyy todellisia klassikkoja…

1930-luku: Naiselliset puhvihihat

20-luvun virtaviivaisuuden ja yksinkertaisten linjojen jälkeen naisten vaatetuksessa alettiin nähdä yhä enemmän pehmeyttä ja naisellisia muotoja. Yksi klassinen esimerkki 30-luvun vaatemuodista ovat puhvihihat, joiden katsottiin tuovan pukeutumiseen jälleen naisille sopivaa kurvikkuutta myös silloin jos vaatteiden kantajalla ei kurveja ollut omasta takaa.

1940-luku: Käytännölliset työpuvut ja kierrätysmateriaalit

40-luvulla elettiin murroksen aikaa. Suurin muoti-ilmiö olivat niin kutsutut siviiliunivormut eli työpuvut. Ne valmistettiin kestävästä materiaalista, jonka vuoksi niitä saattoi käyttää melkeinpä missä vain. Lisäksi univormut olivat varsin edullisia, eikä 40-luvulla keskeisintä ollut muoti vaan vaatteiden käytännöllisyys. Naiset käärivät ylös työhaalareidensa ja -mekkojensa hihat, kietoivat hiuksiinsa liinan, sutaisivat huuliinsa huulipunaa ja ryhtyivät hommiin. Sota-aikana materiaaleista oli pulaa, jonka vuoksi vaatteiden valmistuksessa oli pakko käyttää mielikuvitusta. Näin syntyi lukemattomia upeita asuja, joiden valmistuksessa käytettiin lakanoita, verhoja, vanhoja vaatteita ja milloin mitäkin.

1950-luku: Liehuvia hameenhelmoja ja paksuja vöitä

Sodan jälkeen heräsi eloon uusi rock’n’roll-henkinen sukupolvi. Iloisuus, jälleenrakentamisen into ja toivo alkoivat näkyä aivan uudella tavalla ihmisten elämissä. Rockabillyn myötä yhä useampi antautui tanssin vietäväksi ja tanssiessa tärkeää oli pukeutua tietenkin tanssiin sopiviin vaatteisiin. Liehuvahelmaiset hameet olivat täydellinen vaate tanssin pyörteissä. 50-luvulla kellohelmaiset, polvipituiset hameet vedettiin ylle yhdessä neuletakkien ja -puseroiden kanssa. Asusteiksi valittiin yleensä kaulaan sidottava huivi, paksut vyöt ja pitsireunuksin koristellut sukat.

1960-luku: Pillerihattuja, helmikaulanauhoja ja näyttäviä saappaita

60-luvulla eniten muotiin vaikuttavia henkilöitä olivat ehdottomasti Englannista kuuluisuuteen ponnahtaneiden Twiggyn ja The Beatlesin kaltaiset suuruudet sekä myös ranskalainen Brigitte Bardot, joista etenkin Twiggyllä oli suuri vaikutus myös muotisuuntauksiin rapakon toisella puolella Pohjois-Amerikassa. Ennen 60-lukua tyylikkäiden saappaiden käyttäminen oli vieras käsite, sillä saappaat olivat tähän asti olleet lähinnä työkenkiä. Alkunsa saivat niin kutsutut go go -saappaat, jotka olivat korkealle ulottuvat muovivalmisteiset saappaat, joista tuli yksi vuosikymmenen hittikengistä.

Toinen 60-lukua leimaava asuste olivat helmikaulanauhat. Vaikka helmikoruja on käytetty jo keskiajalta lähtien, alettiin 60-luvulla nähdä muovista valmistettuja, edullisia kaulakoruja, jotka olivat omiaan korostamaan naisellisuutta ja korkeaa elintasoa.

Kolmas klassinen 60-lukua henkivä vaatekappale on ehdottomasti pillerihattu, joka oli yksi vuosikymmenen kuumimmista asusteista. Pieniä pillerihattuja asetettiin muotoiltujen kutrien päälle tuomaan lisävolyymiä ja näyttävyyttä ja niitä suosivat kaikenikäiset, vaikka nuorison päälaella nähtiin myös runsaasti lierihattuja.

1970-luku: Crop toppien ja lierihattujen kulta-aikaa

Crop topit ovat olleet viimeisten parin vuoden aikana huikean muodikkaita, mutta ensimmäisen kerran ne keksittiin kuitenkin jo 40-luvun kieppeillä, jolloin filmitähdet ja laulajat ryhtyivät pitämään lyhyitä paitoja. Valtaväestössä ne eivät kuitenkaan saaneet tulta alleen kunnes vasta 70-luvulla rennon seksikäs crop top valloitti myös kadunnaisten sydämet. Sosiaalisten muutosten ja vapauden vuosikymmenellä crop topit edustivat nimenomaan vapautta.

Jo 60-luvulla nuorison suosioon hiipineet lierihatut olivat suosionsa huipulla 70-luvulla. Esimerkiksi seksipommin asemaan noussut Brigitte Bardot kuvattiin lukemattomia kertoja poseeraamassa erilaisten lierihattujen alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *