Miten pukeutua rockabilly-hengessä?

Rockabilly on vanhoja hyviä aikoja huokuvaa katumuotia. Varsinaisesti nimi “Rockabilly” on peräisin 50-luvun aikana suosioon nousseesta musiikista, joka yhdistelee rock’n’rollia ja kantrimusiikkia.

Hoida perusvaatetus kuntoon

Aivan aluksi kannattaa keskittyä siihen, että vaatekaapista löytyvät kaikki tarpeelliset perusvaatteet. Ei vaadi kovinkaan suuria sijoituksia kerätä kasaan sellaisia perusvaatteita, jotka toimivat loistavasti lähes minkä tahansa rockabilly-henkisen asun pohjana.

Yksi esimerkki loistavasta perusvaatteesta on farkkuvaate. Kuka tahansa kantrityylin mukaisesti pukeutuva omistaa taatusti vähintään yhden parin kapeahkoja tummansinisiä farkkuja. Moni hankkii farkkunsa muutaman sentin liian pitkinä, jotta ne voi kääriä tyylikkäästi lahkeista parin taitoksen verran.

Lisäksi setti erivärisiä perusmallisia T-paitoja toimii loistavasti viikon eri asuissa. Aivan yksinkertainen valkoinen T-paita, jonka lyhyet hihat voi kääriä ylemmäs ja jonka helman voi työntää housujen sisään on mahtava täydennys kantrityyliseen asuun. Jos haluaa paitoihinsa vaihtelua, voi T-paitojen kavereiksi hankkia esimerkiksi länkkäripaitoja, joista yleisimpiä ovat ruudulliset ja haaleanväriset napitettavat kauluspaidat.

Älä unohda juhlavampaa asua

Rockabilly-tyylissä saattavat yhdistyä rock’n’roll ja country-henkinen maalaistyyli, mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö asut saisi olla myös tyylikkäitä ja elegantteja. Tämän vuoksi rockabilly-tyyliä tavoittelevan kannattaa ehdottomasti hankkia vaatekokoelmaansa myös puku. Juhlavampiin tilaisuuksiin ylleen voi vetää kauniisti istuvan puvun, joka tuo esille rockabilly-tyylin klassisemmassa muodossaan. Puvuntakin tulee olla varustettu kapealla kauluksella, vähintään kahdella napilla sekä hieman korkeammalla vyötärönlinjalla. Aivan helppo tällaista fiftarihenkistä puvuntakkia ei ole löytää, mutta kun kahlaa läpi lähialueen vintage-vaatteita myyvät kaupat, tulee vastaan todennäköisestä muutama varteenotettava kappale.

Vintage-tyylinen takki täydentää kokonaisuuden

Kun asu on muuten valmis, tekee siitä täydellinen tyyliä imarteleva takki, jonka voi tempaista huolettomasti niskaan tilanteessa kuin tilanteessa. On olemassa muutamia eri takkivaihtoehtoja, jotka soveltuvat kantrihenkiseen tyyliin erityisen hyvin. Kannattaa pohtia hetki sitä, millaisen kuvan itsestään haluaa takkinsa myötä välittää.

Moottoripyörätakki tai tuttavallisemmin prätkärotsi on klassinen 50-luvun hurmurityylin takki. Nahkatakki voi olla ruskea, musta tai muunkinvärinen. Uusissakin nahkatakeissa on usein kaivattua särmää, mutta myös käytettyjen vaatteiden myymälöistä voi löytyä todellisia aarteita. Jos prätkätyyli tuntuu omaan makuun liian rajulta, voi toisen ääripään vaihtoehtona olla villasta valmistettu tweed-takki. Tällainen takki saa kantajansa näyttämään hellyttävältä ja älykkäältä. Uusia vaatteita myyvistä kaupoista tällaisia harvemmin löytää, mutta vintage-kaupoissa niitä on saatavilla suuria määriä, kunhan tietää, mistä etsiä! Tweed-takki voi olla väriltään tummansininen, musta, oliivinvihreä tai harmaa, mutta kukaan ei kiellä pukeutumasta vaikkapa punaiseen takkiin, mikäli se itsestä tuntuu hyvältä. Kolmas vaihtoehto on länkkäritakki, joka on useimmiten mokkaa ja malliltaan vyötäröltä istuva. Toisinaan länkkäritakkia saattaa koristaa vyö sekä tikatut koristeompeleet.

Kengät ovat iso osa tyyliä

Kantri-look viimeistellään tietenkin oikeanlaisilla kengillä. Jalkineet eivät ole tässä tyylissä se haastavin osuus, vaan useimmiten 50-luvun henkiseen asuun löytyvät juuri sopivanlaiset prätkäsaappaat tai työkengät helposti. Jos tähtää hienostuneempaan tyyliin, voi tyylikkäillä ja hyvinommelluilla kiiltonahkakengillä saada ihmeitä aikaan. Ei haittaa, vaikka kengät olisivatkin hieman kuluneet, sillä se saa ne näyttämään usein entistäkin luonnollisemmilta.

Koristele kokonaisuutta mielesi mukaan

Tyyliin voi ujuttaa vielä mielenkiintoisia yksityiskohtia lisäämällä asusteita mukaan. Miehet voivat kietoa kaulaansa ohuen solmion puvun kanssa ja kalvosinnapit tuovat upean lisäkosketuksen kokonaisuuteen. Kalvosinnappien ei tarvitse olla tylsiä, vaan niiden kanssa on lupa leikitellä! Toinen pieni, mutta suuri asuste ovat silmälasit. Paksusankaiset ja isoilla linsseillä varustetut lasit ovat olleet trendikkäitä jo muutamia vuosia, joten niiden saatavuus kaupoista on tällä hetkellä erittäin hyvä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *