Mistä vintage-henkisiä vaatteita löytyy?

Jos vanhanaikainen ja romanttisen maalaistyylinen vaatetus kiinnostaa, ei välttämättä tarvitse edes tyytyä halpaan kopioon entisaikojen muodista. 40- ja 50-luku eivät ole niin kaukana historiassa, etteikö tuon ajan vaatteita vielä olisi saatavilla. Eri asia on se, löytyykö sellaisia vaatteita, jotka todella miellyttävät omaa silmää ja istuvat omaan pukeutumistyyliin. Etenkin kirpputoreilta vanhoja maalaishenkisiä ja vintage-henkisiä vaatteita etsiessä saattaa vastaan tulla myös sellaisia vaatekappaleita, jotka ovat nököttäneet kellarissa tai vintillä vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä, jolloin niihin on saattanut kehittyä pistävä tai tunkkainen varaston haju. Toisaalta joskus törmää myös asianmukaisesti säilytyksessä olleisiin vaatteisiin, jotka voisivat olla kuin eilispäivänä ostettuja!

Mitä etsiä kun tavoitteena on vintage-, country- tai fiftarityyli?

Niin Suomesta kuin ulkomailtakin löytyy aivan valtavasti kirpputoreja ja käytettyjen vaatteiden kauppoja, jotka ovat suoranaisia aarreaittoja silloin kun kiikarissa on vanhanaikainen vaatetyyli. UFF, erilaiset itsepalvelukirppikset ja asiaan erikoistuneet myymälät ovat täynnä mielenkiintoisia vaatteita ja asusteita, jollaisiin ei enää muualla välttämättä törmäisi. Jos sattuu asumaan maalla tai omasta kotikaupungista ei muuten löydy tähän sopivaa liikettä, voi etsinnän siirtää silti nettiin. Verkossa toimii huikea määrä vintage-tavaraa ja -vaatteita myyviä nettikauppoja ja käytetty tavara vaihtaa netin kautta omistajaa niin ikään rivakasti. Erityisesti Yhdysvalloissa toimii myös lukuisia retrotyyliä jäljitteleviä vaatemyymälöitä, joiden valikoima saattaa olla tilattavissa myös Suomeen.

Millaisia vaatteita kannattaa vintage-tyyliin etsiä?

Vanhasta kantrityylistä ja 50-luvun meiningistä pitävän kannattaa kirppareilla keskittyä löytämään autenttisia kyseisen aikakauden vaatteita. Hyviä esimerkkejä tyyliin sopivista vaatekappaleista ovat A-linjaiset hameet, kynähameet, paksupohjaiset ja pyöreäteräiset kengät, rimpsuhameet, kellohameet, erilaiset neuletakit eri hihapituuksilla, navan yli ulottuvat korkeavyötäröiset caprihousut, retropäällystakit ja pikkuruudulliset kauluspaidat.

Opettele tunnistamaan aito vintage ja uudistuotanto

Jos haluaa pukeutua nimenomaan aitoon vintageen, eikä vanhaa tyyliä jäljittelevään uudistuotantoon, on aidot vintage-tuotteet yleensä helppo erottaa uusista. Mikäli vaate on poikkeuksellisen hyväkuntoinen, saattaa paras tunnistustekijä löytyä tuotteen saumalapusta. Mikäli siihen on merkitty valmistusmaaksi Suomi tai jokin länsimaa, on kyseessä korkeammalla todennäköisyydellä ehta vintage-vaatekappale. Nykyään monet vanhaa tyyliä imitoivat vaatteet on valmistettu sarjatuotannolla edullisesti esimerkiksi Kiinassa, Vietnamissa, Kambodzassa tai Intiassa. Myös vaatteen valmistusmateriaali saattaa paljastaa sen todellisen iän. Puuvillasta, pellavasta ja muista luonnonmateriaaleista valmistetut country- ja vintage-henkiset vaatteet ovat todennäköisemmin 50-luvulta kuin keinotekoisista materiaaleista valmistetut vaatteet. Jos sattuu olemaan kätevä käsistään, voi harkita myös vanhojen kankaiden ja vintage-kuvioitujen tilkkujen ostamista ja vaatteiden ompelemista itse itselleen. Tämä ei tietenkään tapahdu käden käänteessä, vaan se edellyttää ajallista panostusta ja vaivannäköä.

Räätälöi omalle kropalle istuvaksi

Jos käytettyjen vaatteiden myymälästä löytyy sellainen vaate, johon ihastuu samantien ikihyviksi, mutta joka ei päälle sovitettaessa istukaan aivan niin upeasti kuin ehkä olisi toivonut, ei peli kuitenkaan ole menetetty. Vanhempia ja hyväkuntoisia vaatteita ei tule vastaan aivan rajattomasti, joten toisinaan itselle mieluinen fiftarityyliä tai maalaishenkistä tyyliä mukaileva vaate kannattaa sittenkin ostaa, vaikkei se istuisikaan aivan täydellisesti. Jos siis rakastuu johonkin vaatteeseen, joka vaatii tuunaamista, onnistuu se hyvin pienellä säätämisellä. Parin- tai kolmenkymmenen euron sijoitus ammattimaiseen räätälöintiin on täysin sijoituksen väärti, sillä hieman lyhyemmät hihat tai housunpuntit saattavat tehdä vaatteesta kuin vaatteesta uuden. Vintage-vaatteesta ei ole yleensä mahdollista kysyä toista kokoa myymälässä, vaan kädessä oleva kappale saattaa olla ainoa jäljelläoleva jopa koko maailmassa. Tämän vuoksi valittamiselle ei ole varaa, vaan pieniin muokkauksiin kannattaa lähteä rohkeasti, mikäli moisille on tarve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *