Fiftarihenkinen miesten muoti

Nykyään niin vaatemuodissa kuin sisustuksessakin on yhä muodikkaampaa ottaa vaikutteita 50-luvulta. Myös miesten muodissa fiftarityylin paluu on nähtävissä selkeästi aina rock’n’roll-henkisistä vaatteista rockabillyyn. Erittäin istuvat puvut, kapeat solmiot, keilauspaidat ja paksusankaiset lasit ovat kaikki 50-lukua parhaimmillaan. Vaikka miesten hattumuoti alkoi 50-luvulle tultaessa jo vähitellen hiipua, piti Frank Sinatran päässä keikkuva hattu muodin hengissä hiukan pidempään. 50-luvulla nähtiin myös aivan uudenlaisia miestenkenkiä, joiden tyylissä yksi tärkeimmistä suunnannäyttäjistä oli Elvis Presley. Hollywoodin paha poika ja teinien idoli James Deanin myötä valkoisesta t-paidasta yhdistettynä nahkatakkiin tuli melkeinpä pakollinen asu kaikkien aikaansa seuraavien nuorten vaatekaappiin.

50-luku oli vapaudesta nauttimisen aikaa. Maailmansodat olivat takanapäin ja miehetkin saattoivat kiinnittää enemmän huomiota omaan pukeutumiseensa ja tyyliinsä. Juuri tämä optimismi tulevaisuutta kohtaan sekä vapaus ja into kokeilla ja rakentaa uutta tekee 50-luvun muodista todella kiehtovaa!

Ylisuuret 50-luvun paidat

Miesten vapaa-ajan paidat olivat 50-luvulla leikkauksiltaan hyvinkin erilaisia verrattuna siihen, mihin olemme nyt tottuneet. Ylisuuret, geometriset ja graafiset paidat leimasivat miesten muotia 50-luvulla. Myös poolopaidat olivat yleinen valinta vapaa-ajan vaatteeksi etenkin urheilullisten miesten kohdalla.

Pilottitakit

Nykyään pilottitakit ovat taas huippumuodikkaita, mutta niin ne olivat myös 50-luvulla. Parhaita pilottitakin värivalintoja ovat tummansininen sekä khaki, mutta myös rohkeammat värivalinnat saattavat tehdä suuren vaikutuksen. Mikäli rohkeus riittää värikkäämpien kuosien käyttöön pilottitakissa, kannattaa se yhdistää siinä tapauksessa tummempiin ja neutraalimpiin sävyihin, jotta kokonaisuus säilyy tasapainoisena.

Nahkatakit

Marlon Brandon myötä nahkatakista tuli miesten klassikkovaate. Nahkatakki on tyylikäs, klassinen ja rento, joten ei ole mikään ihme, että ne nousivat joka miehen suosioon 50-luvulla, jolloin elokuvatähtien vaikutus alkoi näkyä tavallisten ihmisten pukeutumisessa. Paras vinkki nahkatakin valitsemiseen on hankkia sellainen takki, joka kestää aikaa. Takin muoto ja istuvuus ovat todella tärkeässä asemassa. Kannattaa selailla 50-luvun kuvastoja ja muotilehtiä, jotta nahkatakista löytyy juuri sellainen versio, joka sopii mainiosti vaatekaapissa jo olevien vaatteiden seuraan.

Hienostuneen preppy-tyylin syntyminen

50-luvulla nähtiin esteettisesti tyylitellyn ja silti nuorekkaan muodin syntyhetket. Tällainen hieman snobahtavakin tyyli vaati taitoa, sillä asu ei saanut olla naamiaishenkinen, vaan hienostuneesti arvokas ja silti rento. Krikettineuleet, isoisän neuletakit ja palmikkoneuleet ovat tämän tyylin parhaimpia paloja. Hieman virallisemmissa yhteyksissä esimerkiksi liituraita toimii mahtavasti. Myös värimaailmalla on merkitystä silloin kun vaatetyyliksi on valikoitunut preppy-tyyli. Tummansinisen, raikkaan vihreän, syvänpunaisen ja puhtaanvalkoisen sävyt ovat yleisimpiä valintoja.

Fedora-hattu

Fedora-hatut on valmistettu pinnaltaan pehmeästä huopakankaasta ja ne ovat muodoltaan lieriöitä. Frank Sinatra teki fedora-hatuista megasuosittuja, ja nykyään sellaisen päähän laittaminen tekee asusta samantien yllättävän 50-luvun henkisen. Fedora-hattuja näkyi 50-luvulla niin elokuvateattereiden valkokankailla kuin myös kadunmiehillä ja ne soveltuivat yhtä lailla niin pukumiehen tyyliin kuin myös arkisten vaatteiden kaveriksi täydentämään kokonaisuutta. 50-luvulla hatut olivat muutakin kuin vain koristeita. Niillä osoitettiin kunnioitusta ja etiketin tuntemusta ja usein kadulla naispuolisia tai vanhempia henkilöitä ohitettaessa tuli käsi viedä hatun reunaan kiinni välittömästi. Mikäli haluaa sisällyttää fedora-hatun tyyliinsä, kannattaa valita neutraali ja klassinen väri, jonka voi yhdistellä vaivattomasti eri asuihin. Harmaan ja laivastonsinisen sävyt sekä khaki ovat mainioita vaihtoehtoja, jotka tulevat kestämään aikaa aivan varmasti.

Loaferit jalkaan

Loaferit ovat peräisin 50-luvulta, joten myös ne täydentävät mukavasti fiftarityyliä. Loaferit ovat tavattoman monikäyttöiset jalkineet, sillä ne sopivat monenlaisiin eri asuihin. On olemassa niin hienostuneempia loafereita kuin myös sporttisempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi mokkapintaiset loaferit soveltuvat hyvin monenlaisiin eri tilanteisiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *